top of page

Výborná hustá fazolová polévka, která zahřeje: to je chilský recept měsíce - "Porotos con riendas"

Aktualizováno: 28. 9. 2023

Uvařte si domácí chilské jídlo z ingrediencí používaných v Chile téměř každý den - fazolí a dýně. I když jsem sama toto jídlo vařila poprvé, můj chilský manžel potvrdil, že chutnalo dostatečně autenticky :-)


Počet porcí: 5 | Náročnost: snadné | Doba vaření: 30 minut


Oblíbený recept chilských maminek a babiček, který vás v tomto chladném období skvěle zahřeje a dodá důležité živiny. Název "Porotos con riendas" znamená v překladu ze španělštiny doslova "fazole s otěžemi". Já byla dlouho přesvědčená, že otěžemi jsou myšleny plovoucí nudle, ale při výzkumu pro tento článek jsem zjistila, že to pochází z historie, kdy se do receptu ještě přidávaly proužky vepřové kůže.


K receptu není potřeba velké množství ingrediencí a pokud si fazole předvaříte předem, nebo použijete fazole z konzervy tak jako já, máte do půl hoďky hotovo.

 

Zde jsem pro Vás připravila video recept, v kterém máte v jednoduchých krocích vysvětlen postup. Pro ty z Vás, kdo preferujete postup napsaný, a třeba si ho chcete vytisknout, najdete ho detailně sepsaný pod videem. Tak jdeme na to!





Suroviny

  • 450 g bílých fazolí v konzervě/ 180 g suchých fazolí (Můžete použít i fazole červené.) Pozn.: Pokud použijete fazole suché, nezapomeňte je předem přes noc namočit.

  • 1-2 hrnky dýně nakrájené na kostičky

  • 2 nožičky klobásy (U nás se dá sehnat typická chilská klobása těžko, vyberte tedy nějakou červenější tučnější, nebo podle Vaší chuti.)

  • 100 g špaget (já použila celozrnné špagety, ale může použít i klasické pšeničné)

  • 1 větší cibule

  • 1 kostka zeleninového bujónu

  • přepuštěné máslo nebo olej

  • sůl

  • bílý pepř

  • sladká paprika

  • dle chuti můžete přidat i česnek

 

Postup krok za krokem


Krok 1: Pokud použijeme fazole z konzervy, tento krok můžeme přeskočit


Používáme-li suché fazole, nezapomeňme je předem namočit přes noc a dát je vařit na cca 1-2 hodiny, podle návodu nebo dokud nebudou měkké.


Krok 2: Připravíme a zpracujeme první ingredience


Dáme vařit vodu do 2 různých hrnců po 1 litru a osolíme.


Dýni nakrájíme na menší kostky a vložíme do osolené vroucí vody. Vaříme doměkka.


Těstoviny rozlomíme vejpůl a také dáme vařit do osolené vroucí vody. Vaříme dle návodu, ale pozor - těstoviny z vody vyndáme a přecedíme cca 2-3 min před dokončením. Povaříme je totiž ještě chviličku na konci v celé směsi.


Klobásku nakrájíme na středně silná kolečka.


Krok 3: Pokračujeme v přípravě

Zatímco se nám vaří těstoviny a dýně, nakrájíme cibuli na jemno. Dáme ji na přepuštěném másle osmahnout do velké hluboké pánve, popř. hrnce. Pravidelně mícháme.

Na vedlejší pánvi na sucho 2-3 minutky opečeme nakrájenou klobásu.


Když cibule hezky zesklovatí, přidáme do ní přibližně 1 a půl lžičky soli, půl lžičky červené sladké papriky a půl lžičky bílého pepře. Pokud máme doma mletý kmín, můžeme také přidat půl lžičky.

Cibuli s kořením promícháme a společně opékáme 1-2 minuty.


Když je dýně už dost měkká, trochu ji rozmačkáme (ale jen tak, aby nám tam zbylo i pár kousků), polévku to hezky zahustí. Dýňovou vodu nevyléváme!


Krok 4: Finišujeme

Do pánve s cibulí přidáme opečenou klobásu, přecezené těstoviny a dýni i s vodou, ve které se vařila. Podle potřeby směs dolijeme horkou vodou, aby měla konzistenci hustší polévky. Přidáme kostku bujónu a celé to povaříme 3-4 minuty, aby se bujón rozpustil a chutě promíchaly.


Pokud máme doma čerstvé lístky koriandru (který chilani milují a používají ho téměř na vše), můžeme jím ozdobit výsledné dílo v talíři.


Poznámka:

Od chilské kamarádky Pauli jsem dostala tip na zjednodušení jednoho kroku receptu: můžete dát dýni vařit společně s těstovinami do jednoho hrnce. Zkuste těstoviny vložit až o pár minut později, aby nebyly příliš rozvařené. V tomto případě vynechte krok, kdy dýni rozmačkáváme, aby jste nerozmačkali i těstoviny.


Dobrou chuť!

 

Zaujal Vás recept? O jaký druh chilského jídla byste měli zájem příště? Napište mi, pokud se jídlo chystáte vyzkoušet a budu moc ráda, když mi pošlete fotky Vašeho uvařeného receptu!


Zajímá Vás Chile? Níže můžete najít další mé články zaměřené na kultury této fascinující země. :-)

bottom of page