top of page

Leden 2023 - Chile

Aktualizováno: 30. 1. 2023

Jako úplně první stát, který chci zpracovat ve své výzvě jsem si vybrala rodnou zemi mého manžela - CHILE.

Chile jsem již několikrát navštívila, znám jeho kuchyni, zvyky a měla jsem i to potěšení seznámit se s některými literárními a kinematografickými díly. Není to tedy pro mě rozhodně žádná velká neznámá a přesto je samozřejmě spousta věcí, které ještě o této zemi nevím. A i proto jsem se pro Chile rozhodla. Kterou jinou zemi bych si totiž měla přát prozkoumat ještě více do hloubky, než domovskou zemi mojí životní lásky?

 

Tato výzva je o především o překonávání stereotypů. Pomocí četby knih, autorů, žánrů a témat, které běžně nečteme se otevíráme novým myšlenkám, poznatkům a rozvíjíme se.

Abych své rozvíjení v této výzvě podpořila na maximum, chtěla bych se také vystavit žánrům, které běžně (nebo vůbec) nečtu (v případě filmů, takové, na které běžně nekoukám). Jeden z žánrů, který z vlastní vůle nečtu téměř nikdy, je poezie. A Chile zrodilo básníka, nositele Nobelovy ceny za literaturu, jehož jméno se vsadím, že určitě znáte - Pabla Nerudu.

Přestože je jméno (které převzal jako pseudonym po našem Janu Nerudovi) tohoto muže známé jak u nás, tak po celém světě a jeho básně jsou považovány za jedny z nejlepších na světě, kolik z nás toho ale ví něco o jeho životě, nebo vůbec kdy četl některou z jeho básní? Já žádnou. A tento měsíc jsem připravená to změnit. Tímto Vás vyzývám, přidejte se ke mně, vyberte si některou nebo více z jeho básní a ponořte se do světa poezie!

Pokud se výzvy chcete spolu se mnou zúčastnit, ale chcete si vybrat jiného autora, níže nabízím další alternativy.

Kromě Pabla Nerudy má Chile ještě další básnickou hvězdu, která je též nositelka Nobelovy ceny za literaturu - Gabriela Mistral. Ani o ní toho moc nevím, jen to, že sdílí jméno se slavnou značkou národního chilského pití Pisca - pálenky z hroznů. I od Gabriely si ráda pár básní přečtu pro srovnání s Pablem.

Pokud Vás básně netáhnou, nechcete se jim vystavovat ani v rámci výzvy a preferujete romány, zde mám pro Vás pár dalších návrhů:

Isabel Allende je současná a velice uznávaná spisovatelka chilského původu. Přečetla jsem od ní její debut Dům Duchů, kterým se okamžitě proslavila a který mě uhranul. Tuto knihu opravdu moc doporučuji. Prozatím jsem od Isabel nečetla další tituly, ale moc se na to těším a věřím, že s žádným od této skvělé autorky nešlápnete vedle.

Osobně se také těším, až "ochutnám" něco z díla Alejandra Jodorowskeho, který se také řadí k autorům magického realismu a od jeho knih očekávám hodně mystiky.

 

Budu ráda, když mi napíšete, zda se chystáte si nějakou knihu od chilského autora přečíst a případně jakou. Na konci měsíce publikuji článek, který vám zprostředkuje moje myšlenky a hodnocení přečtené chilské literatury. V průběhu ledna se také můžete těšit na doplňující zajímavosti ze světa chilské kinematografie, kuchyně a mnoho dalšího!

Pokud máte nějaké nápady, doporučení nebo otázky, neváhejte mi napsat!

Štítky:

bottom of page