top of page

Cesta do světa japonského anime a další tipy na japonské filmy

Aktualizováno: 13. 9. 2023

Osobně jsem ještě nikdy žádné anime neviděla, nikdy mě to k tomu moc netáhlo i přesto, že se v mém okolí vyskytuje dost lidí, kteří anime mají moc rádi. Právě proto jsem si tento měsíc pro moji filmovou výzvu vybrala anime, abych se s ním konečně seznámila. Zhlédla jsem dva kultovní anime filmy a zde vás s nimi chci seznámit a povědět co si o těchto "klenotech" myslím já.

 

Japonská animovaná filmografie, známá jako anime, je velmi důležitou součástí japonské kinematografie a kultury obecně. Anime filmy a seriály jsou populární nejen v Japonsku, ale také po celém světě. Vyznačují se specifickým stylem kresby a často zahrnují fantastické prvky, jako jsou nadpřirozené schopnosti, magie a sci-fi prvky. Anime se také často zaměřuje na různé žánry, včetně akce, dobrodružství, romantiky, komedie a hororu. Japonská anime také ovlivnila mnoho dalších umělců a tvůrců po celém světě a stala se důležitou součástí moderního popkultury.

Zdroj obrázku, kde také naleznete seznam dalších oblíbených filmů od studia Ghibli

Oba filmy, které jsem v rámci výzvy viděla, jsou od režiséra Hayaa Miyazakiho a jeho Ghibli studia, který je považován za jednoho z nejvýznamnějších tvůrců japonského anime. Obě díla jsou považovány za klasické kousky anime žánru a za jedny z nejlepších, co kdy byly vytvořeny.

 

Prvním filmem, který jsem si pustila byl Zámek v oblacích, 2004 (anglicky Howl's Moving Castle). Protiválečný film natočený dle knihy od britské autorky vypráví příběh mladé dívky Sophie, která se kvůli kletbě ocitne v těle staré ženy a musí najít způsob, jak se kletby zbavit a vrátit se zpět do vlastního těla. Sledujeme její příběh, jak vstupuje do světa plného magie a čelí překážkám. Film u mě získal plusové body za nádherné scény v horách a krásné přírody.


Film Cesta do fantazie, 2001 (anglicky Spirited Away) vypráví příběh dívky jménem Chihiro, která se ocitne v tajemné říši duchů, kde musí překonat mnoho překážek a najít cestu zpět domů. Je to příběh o síle, odvaze a hledání sebe sama.

 

Oba filmy byly plné kouzel a fantazie, což mě docela příjemně překvapilo, jelikož jsem velkým fanouškem fantasy. Oba příběhy jsou trochu jednoduché a naivní a jsou to spíše takové pohádky pro děti, jsem tedy vůči nim trochu kritická.

Hrdinky obou filmů jsou zobrazovány jako mladé obyčejné holky, bezmocné chudinky, které stále pláčou, zamilují se do mladých nádherných mužů ovládajících magii a čekají na jejich lásku a záchranu. Když jsem koukala na druhý film a Chihiro se už po několikáté rozplakala v náruči svého mocného idola, byla jsem tak rozčílená, že jsem dokonce musela film vypnout a dokoukat ho až o několik dní později.

Abych příběhu ale úplně nekřivdila, musím uznat, že nakonec postava Chihiro udělala velký pokrok a nakonec to byla ona, kdo zachraňoval chlapce. Obecně ale nesouhlasím se zobrazováním žen jako bezmocných a závislých postav, které čekají na záchranu od svých mužských protějšků a doufají, že budou jejich lásku opětovat.

I přes určitou naivitu mají tyto filmy v sobě silná poselství o síle a odvaze, přesně tak, jak by každá pohádka měla mít.

Tyto filmy jsou už docela staré a tak určitě nemluvím obecně o všech filmech, snad novější japonské filmy už od těchto stereotypů upustily (pokud máte v anime větší přehled než já, budu ráda, když mi to napíšete dolů do komentářů).

 

Další tipy na japonskou kinematografii:


Pokud se vám tento styl anime filmů líbí, můžete se podívat i na další filmy, které patří mezi klenoty studia Ghibli:

Můj soused Totoro (1988) - Sestry Sacuki a Mei se s tatínkem stěhují na venkov do strašidelného domu. Starší Sacuki musí převzít péči o domácnost, zatímco malá Mei objevuje zákoutí přilehlého lesa. Dívky se spřátelí s roztomilými lesními duchy v čele s obrovským chlupáčem Totorem a prožijí s nimi největší dobrodružství svého života.*


Princezna Mononoke (1997) - Za dávných časů, v divokých hvozdech Japonska začíná mýtický boj mezi rozrůstající se civilizací lidí a zvířecími božstvy, která vládnou lesům. A také příběh lásky lidského dítěte vlčí bohyně - princezny Mononoke - a válečníka věřícího v mír mezi lidmi a přírodou - prince Ashitaky.*


Seriály:

Death Note (2006-2007) - Velmi inteligentní student Light nalezne zápisník boha smrti. Zápisník má mystickou sílu zabít kohokoliv, stačí jen si představit obličej oběti a zapsat jméno. Light je s touto silou rozhodnut vymýtit zločin a vyčistit ulice od zločinců.*


Demon Slayer (2019-2023) - Již od pradávných časů si lidé vypráví legendy o strašlivých démonech, kteří se ukrývají v lesích a v noci napadají lidská obydlí. Hlavní hrdina Tanjiro si stanovil cíl - stát se zabijákem démonů a zjistit od nich, jak přeměnit svoji sestru zpět na člověka.* Tento seriál mi doporučila má kamarádka z Japonska Aya. Zde najdete rozhovor, který jsem s ní vedla v rámci japonské výzvy.


Další ne-anime filmy:

Sedm Samurajů (1954) - Pravděpodobně nejkultovnější japonský film. Slavná legenda o hrstce odvážných samurajů, kteří se postavili na stranu bezbranných.

Drive my car (2021) - Získal oscara ze nejlepší zahraniční film a další tři nominace. Je to atmosférický snímek plný tajemství, hledání lidského porozumění a smíření.*


A některé kousky, které nejsou z japonské tvorby, ale jsou o Japonsku a jsou velice dobře hodnoceny:


Poslední samuraj (2003) - Velice oblíbený a známý film o boji samurajů proti císaři, s Tomem Cruisem v hlavní roli.

47 Roninů (2013) - Další film o samurajích plný akce, tentokrát s dalším oblíbeným hercem v hlavní roli - Keanu Reevesem.

Mlčení/Silence (2016) - V polovině 17. století je Japonsko zcela uzavřené kontaktu se západními mocnostmi. Křesťanství je zde postavené mimo zákon a křesťané musí svou víru skrývat. Dva portugalští jezuité, otec Rodrigues a otec Garupe , se vydávají do země vycházejícího slunce s velmi nebezpečným cílem: najít svého učitele, otce Ferreiru (Liam Neeson), který se prý zřekl víry.*


*Zdroj popisků: CSFD.cz

 

Navzdory lehkému zklamání z mého prvního seznámení s japonským anime, oba filmy byly ve výsledku zajímavým zážitkem. Anime filmy mají určitě své kouzlo (nejen proto, že jsou často o kouzlech) a můžou být skvělým způsobem, jak uniknout z reality a získat nový pohled na svět. Ačkoli se do anime teprve dostávám, těším se na to, co dalšího v tomto žánru objevím příště.


Jaké jsou Vaše oblíbené kousky z japonské filmové tvorby?


bottom of page